Ad

Τι είναι το Crossfit και κατα πόσο είναι κατάλληλο για όλους .

Εργασία από τον Ουστά Χρήστο στο μάθημα της φυσιολογίας στα ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

To CrossFit σαν εταιρία “γεννήθηκε” το 2000, όμως στην ουσία ο συγκεκριμένος τρόπος άσκησης “έκανε τα πρώτα του βήματα” κάποια χρόνια νωρίτερα (1995), όταν ο ιδρυτής GregGlasman δημιούργησε ένα γυμναστήριο στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα τον προσέλαβε ως γυμναστή. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Glassman είχε ασχοληθεί με το personaltraining, αλλά λόγωμεγάλης ζήτησης και έλλειψης χρόνου, είχε αρχίσει να δημιουργεί ομάδες των 2-3 ατόμων.Ως αθλητής της ενόργανης, έψαχνε κάποιο τρόπο να δυναμώσει το σώμα του. Έτσι στράφηκε στις ολυμπιακές άρσεις και ασκήσεις με kettlebell. Σιγά – σιγά είδε μεγάλη διαφορά (όσον αφορά στην δύναμη και στην αντοχή) σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές της ενόργανης που ασκούνταν μόνο με το βάρος του σώματος και ηταν μονο καλοι στο αθλημα τους.Όμως ο Glassman ασχολήθηκε και με άλλα είδη αθλητισμού, όπως τη ποδηλασία και το τρέξιμο. Ετσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας εξειδικευμένος  αθλητής μπορούσε να κερδίσει στο άθλημα στο οποίο είχε εξειδικευτεί, αλλά δεν μπορούσε να τον νικήσει σε κανένα άλλο άθλημα.
Αρχικά,το crossfit εκφράζεται ως η μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής έργου σε ορισμένο χρόνο, σε διαφορετικού τύπου δραστηριότητες. Ο στόχος του CrossFit δηλαδή δεν είναι η απόλυτη εξειδίκευση και αθλητική ικανότητα σε συγκεκριμένο εύρος κινήσεων (π.χ. μόνο ενόργανη, μόνο άρση βαρών κτλ), ο στόχος είναι η γενικευμένη αθλητική ικανότητα.
Το CrossFit περιλαμβάνει 10 βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης : Ακρίβεια (Accuracy), Ισορροπία (Balance) , Συντονισμός (Coordination), Ευλυγισία (Flexibility), Ευκαμψία (Agility), Αντοχή (Stamina), Καρδιοαναπνευστική Αντοχή (CardiovascularEndurance), Ταχύτητα (Speed), Ισχύς (Power) και Δύναμη (Strength). Η λίστα αυτή είναι σίγουρα γνωστή για την κοινότητα του CrossFit, αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι αυτή η λίστα συντάχθηκε από τους BruceEvans και JimCawley, ιδρυτές της Dynamαx (κατασκευαστής medicineballs) και όχι από την CrossFitHQ.
Μια τυπική προπόνηση αποτελείται αρχικά από παρατεταμένη αερόβια άσκηση όπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πολυαρθρικές ασκήσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βασικό», καθώς εστιάζει στην ενδυνάμωση του «πυρήνα» του σώματος.Για παράδειγμα, μια τυπική ρουτίνα WOD (WorkoutoftheDay), δηλαδή το καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασης στο CrossFit, περιλαμβάνει: 20 στροφές (swings) με kettlebel, 10 προβολές/ ανοίγματα ποδιών, 20 push-ups, 20 ροκανίσματα κοιλιακών (συνεχόμενους γρήγορους κοιλιακούς, χωρίς να ακουμπά η πλάτη στο έδαφος), 20 ραχιαίους ή ακόμη και 3 γύρους χωρίς διάλειμμα, αποτελούμενους από 200 άλματα με σχοινάκι, 20 κοιλιακούς και 10 burpees.Για αυτό το λόγο το crossfitστην χώρα μας παρουσιάζει ανοδική τάση αφού αν λάβουμε υπόψιν μας έρευνες του AmericanCollegeofSportsMedicine, του μεγαλύτερου και πιο έγκυρου οργανισμού παγκοσμίως που απευθύνεται στην άσκηση, κατατάσσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις δύο πρώτες θέσεις την προπόνηση με το βάρος του σώματος και την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, όσον αναφορά τη τάση που θα επικρατήσει παγκοσμίως.
Όσον αφορα μια μεταπτυχιακη διατριβη(η πρώτη ερευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη),του Νικου κουρκούλη το CrossFitεχει προσαρμογές σε αγύμναστους.Αρχικά, προβληματίστηκε όσον αφορά τα κίνητρα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που επιζητά ο μέσος ασκούμενος, όταν αποφασίσει να ξεκινήσει τη γυμναστική, π.χ. να αδυνατίσει, να μειώσει το σωματικό του λίπος, να αυξήσει την αερόβια ικανότητα του, να αυξήσει τη μυϊκή του δύναμη, να προφυλάξει τον εαυτό του από ενδεχόμενους τραυματισμούς. Βάσει αυτών ξεκίνησε την έρευνά του, στην οποία συμμετείχαν 15 αγύμναστοι ενήλικες, οι οποίοι ασκήθηκαν με προγράμματα CrossFit για 3 μήνες (36 προπονήσεις: 3 προπονήσεις/εβδομάδα διάρκειας 1 ώρας). Όλοι οι συμμετέχοντες τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη της μελέτης υποβλήθηκαν στις εξής εξετάσεις:
· ανθρωπομετρικές, για τον προσδιορισμό του σωματικού βάρους, του λίπους και του δείκτη μάζας σώματος
· εργοσπιρομέτρηση στο δαπεδοεργόμετρο, για την εξεύρεση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και της αντοχής στην κόπωση (αερόβια ικανότητα)
· μέτρηση της ισοκινητικής μυϊκής δύναμης των πρόσθιων και των οπίσθιων μηριαίων στις γωνιακές ταχύτητες των 60ο•sec-1, 180ο•sec-1 και 300ο•sec-1 (μέγιστη δύναμη, αντοχή στη δύναμη, εκρηκτικότητα κάτω άκρων, ποσοστό αναλογίας πρόσθιων – οπίσθιων μηριαίων, το οποίο σχετίζεται με την πιθανή πρόκληση τραυματισμού των κάτω άκρων)
· μέτρηση της μέγιστης δύναμης χειρολαβής (σχετίζεται με τη δύναμη άλλων μυϊκών ομάδων και είναι ένας δείκτης για τη συνολική μυϊκή δύναμη), ε) εύρεση της μέγιστης επανάληψης στις πιέσεις πάγκου (μέγιστη δύναμη άνω άκρων).
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που ασκήθηκε για 3 μήνες με το πρόγραμμα εκγύμνασης Crossfit παρουσίασε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις σε όλες τις παραμέτρους που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν σημαντικά το σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και το ποσοστό του σωματικού λίπους. Επίσης, αυξήθηκαν η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, η συνακόλουθη αντοχή στην κόπωση και η μέγιστη επανάληψη στις πιέσεις πάγκου. Επιπλέον, παρατηρήθηκε βελτίωση στη μέγιστη δύναμη χειρολαβής με ποσοστό ανάλογο στο δεξί και στο αριστερό χέρι, στην ισοκινητική μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων τόσο κατά την κάμψη όσο και κατά την έκταση σε όλες τις γωνιακές ταχύτητες και στο ποσοστό της αναλογίας πρόσθιων – οπίσθιων μηριαίων.
Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι ένα πρόγραμμα Crossfit διάρκειας 12 εβδομάδων σε αγύμναστους ενήλικες μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη των άνω και κάτω άκρων, την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, τη συνακόλουθη αντοχή στην κόπωση, τη σωματική σύσταση και να συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών των πρόσθιων και των οπίσθιων μηριαίων με την αποκατάσταση της μυϊκής ισορροπίας στις ανταγωνίστριες μυϊκές ομάδες. Ως εκ τούτου, μπορείνα υποστηριχθεί πως προγράμματα γύμνασης που χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση και μικρή διάρκεια, όπως είναι το Crossfit, παρέχουν επαρκή ερεθίσματα για σημαντική και ταχεία βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης.
 https://gym-power-fitness.blogspot.gr/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια