Ad

10 Tips σωστής διατροφής για να διατηρείστε σε φόρμα

Ο Χρήστος Ουστάς μας συμβουλεύει τι να κάνουμε για να διατηρούμαστε σε φόρμα και να μην παίρνουμε κιλά.
1.Μπες στο mybodybeauty.org !
2.Βρες online τον γυμναστή, διατροφολόγο, φυσικοθεραπευτή.
Kλείσε ραντεβού μαζί του και βελτίωσε την καθημερινότητά σου με 2 απλά βήματα!


Η #διατροφή έχει να κάνει με το ποιες τροφές και σε τι ποσότητες θα πρέπει να τρώμε, ώστε να είμαστε υγιείς και να έχουμε ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για τις  βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, αλλά και για τις δραστηριότητες μας (δουλεία, εργασίες, διάβασμα, προπόνηση κτλ.)

  Η τροφή που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας αποτελεί το καύσιμο του οργανισμού μας για τις παραπάνω δραστηριότητες. Όταν το καύσιμο αυτό είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε τότε αυτό αποθηκεύεται ως λίπος και σε βάθος χρόνου δημιουργεί προβλήματα. Όταν το καύσιμο αυτό είναι λιγότερο από αυτό που πρέπει τότε η μηχανή υπολειτουργεί.
 Επίσης, όταν το καύσιμο δεν είναι καλής ποιότητας ο οργανισμός πάλι υπολειτουργεί και δεν αποδίδει τα μέγιστα. Το ιδανικό για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας στο 100% χωρίς προβλήματα είναι το καύσιμο να είναι καλής ποιότητας και σε σωστή ποσότητα. Είναι καλό να  τρώμε :Κρέας (όλα τα είδη με μέτρο), λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους ,μερικά φρούτα , λίγο άμυλο και  καθόλου ζάχαρη       Η ποσότητα πρόσληψης θα πρέπει να είναι τόση ώστε να υποστηρίζεται η άσκηση αλλά όχι το σωματικό λίπος.
  Ένα σύστημα διατροφής Zone Diet του Αμερικάνου Βιοχημικού Barry Sears ,Ph.D. έχει ωχ εξής :
Η Zone Diet γίνεται πιο συγκεκριμένη δίνοντας την ακριβή ποσότητα της πρωτεΐνης (30%),των λιπαρών (30%) και των υδατανθράκων (40%) που θα πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας σε κάθε γεύμα (Εικ.2) Τα γεύματα είναι μοιρασμένα  μέσα στην ημέρα   ως εξής: Πρωϊνό,Μεσημεριανό,2 Σνακ και Βραδινό .
Ο Sears για να κάνει τη ‘’ zone diet ‘’ πιο εύκολη, δημιούργησε μια μονάδα μέτρησης των τροφών και καθόρισε ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο( φύλο , ύψος , βάρος , ποσοστό λίπους) και την καθημερινή του δραστηριότητα , πόσα μακροθρεπτικά συστατικά χρειάζεται. Με λίγα λόγια, πόση ποσότητα πρωτεΐνης , υδατάνθρακα και λίπους έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Η #πρωτεΐνη, τις περισσότερες φορές θα πρέπει να προέρχεται από άπαχο κρέας , αυγά , ψάρι και πουλερικά. Οι #υδατάνθρακες, σαν βάση είναι καλό να προέρχονται από φρούτα - λαχανικά και λιγότερο από αμυλούχες τροφές. Τα #λίπη (τα καλά λιπαρά) , που δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το πιάτο μας θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από ξηρούς καρπούς , ψάρι , όσπρια ,  και ελαιόλαδο.     Τέλος για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας , δεν πρέπει να ξεχνάμε το νερό , γιατί χωρίς την σωστή ενυδάτωση δεν υπάρχει σωστή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνονται οι τοξίνες.     Έτσι λοιπόν η Zone Diet δίνει βάση στην ποσότητα και στην ποιότητα που χρειαζόμαστε, θεωρώντας πως υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το ρύζι, η πατάτα το ψωμί (και όλοι οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη) θα πρέπει να ΜΗΝ αποτελούν την κύρια πηγή υδατάνθρακα στο πιάτο μας ή ακόμα καλύτερα να λείπουν εντελώς.
Συνοψίζοντας : 1. Πίνετε αρκετό ΝΕΡΟ
2. Καταναλώνετε ΜΗ επεξεργασμένες τροφές.
3. ΒΑΛΤΕ στην διατροφή σας φρούτα και λαχανικά
4. Καταναλώνετε πιο ΣΠΑΝΙΑ ΕΩΣ ΠΟΤΕ αμυλούχες τροφές όπως, ψωμιά, πατάτες, ρύζι κτλ (και όλοι οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη-Λευκά προϊόντα) και ΒΓΑΛΤΕ από την διατροφή σας τη ζάχαρη (Αναψυκτικά)
5. ΒΑΛΤΕ στη διατροφή σας καλά λιπαρά (Ω3, ξηρούς καρπούς ,ελαιόλαδο,  αβοκάντο, ψάρι κτλ)ΟΧΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΛΙΠΑΡΑ 6. Μην μένετε νηστικοί πάνω από 4-5 ώρες
7. ΒΑΛΤΕ στο πιάτο σας και τα τρία συστατικά(πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) είτε είναι γεύμα είτε σνακ
8. Δείτε με ποιές τροφές ο οργανισμός σας αποδίδει και έχει ενέργεια και με ποιές δεν λειτουργεί σωστά πχ φουσκώματα δυσανεξίες κτλ.  Αποφύγετε τις δεύτερες..
9. Τρώτε οπωσδήποτε αμέσως μετά την προπόνησή σας
10. Προγραμματίστε πχ μία φορά στις 10 μέρες να έχετε ένα cheat meal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια