Ad

Επιτρέπεται τα παιδιά – έφηβοι να γυμνάζονται με βάρη;

kids
 Άρθρο Personal Trainer-Ουστάς Χρήστος


Για πολλά χρόνια κυριαρχούσε ο μύθος πως τα παιδιά δεν πρέπει να σηκώνουν βάρη γιατί θα μείνουν κοντά, θα σπάσουν το κόκαλά τους και άλλα τέτοια…. Όχι απλά είναι επιτρεπτό αλλά προτείνεται κιόλας τα παιδιά από την εφηβική ηλικία να σηκώνουν βάρη και να γυμνάζονται, υπό επίβλεψη πάντα.
Γνωρίζουμε, επίσης, πως η άσκηση με βάρη βελτιώνει την υγεία των οστών, την ανάπτυξη των μυών, καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι τρομερά σημαντικός παράγοντας στην καταπολέμιση της παιδικής παχυσαρκείας στη χώρα μας. Στους περισσότερους ανθρώπους όταν ακούνε την λέξη δύναμη τους έρχεται η εικόνα βάρη.

Για να αυξηθεί η δύναμη ενός παιδιού δεν χρειάζεται μόνο τα βάρη, στην παιδική ηλικία αυτό γίνεται μέσα από παιγνιώδης ασκήσεις. Επίσης, η καλύτερη μέθοδος προπόνησης που βελτιώνει τη δύναμη στην ηλικία των 8 και 10 χρονών είναι η κυκλική προπόνηση για να αναπτύξουν συνολικά το μυϊκό τους σύστημα.
Σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών για να αυξηθεί η δύναμη χρησιμοποιούνται ασκήσεις με το βάρος του σώματος του παιδιού.
Σε εφήβους ηλικίας 14-17 χρονών η ενδυνάμωση γίνεται με πρόσθετο βάρος.
Ας δούμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην προπόνηση δύναμης για τα παιδιά. Σύμφωνα με την εργοφυσιολογία, κατά τη φάση ανάπτυξης στα παιδιά που ασκούνται για αύξηση δύναμης είτε στην παιδική ή στην εφηβική ηλικία η ανατομική τους αντοχή δεν είναι η ίδια με τους ενήλικες, δηλαδή τα οστά είναι αρκετά εύκαμπτα, ενώ οι τένοντες δεν είναι ακόμα σταθεροί. Εάν το παιδί προπονείται για δύναμη με την ορθή μέθοδο, τότε θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα:
* Ανάπτυξη της δύναμης του, χωρίς να αυξάνεται η διατομή του μυός
* Μείωση τραυματισμών
* Αύξηση μεταβολικού ρυθμού
* Μείωση λίπους
* Βελτίωση της στάσης του σώματος
* Βελτίωση φυσικής κατάστασης
* Βελτίωση αναερόβιου έργου
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι τα βάρη στις ηλικίες 14 και άνω εφόσον χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της σωστής προπόνησης είναι ευεργετηικό.
https://gym-power-fitness.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια