Ad

Ατίθαση Καρδιά

heart

Πέντε μυστικά για να πάνε όλα ρολόι με το ζωτικότερο όργανό σου.
Ο αόρατος εχθρός της καρδιάς σου
«Διδάχτηκα στην ιατρική ότι, όταν συμβαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο, τα αγγεία κλείνουν σταδιακά, σαν σωλήνες που γεμίζουν με λάσπη» σου λέει ο Agatston. «Τώρα ξέρουμε ότι οι αποφράξεις συμβαίνουν ξαφνικά από ρήξη των αθηρωματικών πλακών, που συχνά δεν ανιχνεύονται από τα συμβατικά τεστ χοληστερόλης και τα τεστ κοπώσεως». Οι αθηρωματικές πλάκες μοιάζουν με σπυριά στο τοίχωμα της αρτηρίας, μόνο που αντί για πύον περιέχουν χοληστερόλη.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος: Οταν αυτά τα σπυριά σκάνε, σχηματίζεται ένας μικρός θρόμβος για να θεραπεύσει τον τραυματισμό. Μετά σχηματίζεται ουλώδης ιστός και μικροσκοπικές ασβεστώσεις κατά μήκος του αρτηριακού τοιχώματος. Μέχρι τότε ήδη υποθάλπεις μία καρδιακή προσβολή, που απλώς περιμένει να συμβεί. Συμβαίνει όταν η βίαιη έκρηξη μίας φλύκταινας δημιουργεί ένα θρόμβο, τόσο μεγάλο που μπλοκάρει την αρτηρία.
Πώς να ανιχνεύσεις το πρόβλημα: Αν η οικογένειά σου έχει ιστορικό καρδιακής ασθένειας, κάνε αξονική τομογραφία (64 slices). Είναι η μόνη εξέταση που απεικονίζει την καρδιά αρκετά γρήγορα για να αποκαλύψει τις λεπτές ασβεστώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες. Πρέπει να σιγουρευτείς ότι το μηχάνημα διαθέτει την τελευταία τεχνολογία μείωσης της ραδιενέργειας. Αν εμφανιστεί πρόβλημα, ίσως χρειαστείς στατίνες.
Πώς να προφυλαχθείς: Βάλε πεκάν, ένα είδος ξηρών καρπών, στη σαλάτα σου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda έβαλαν 24 ανθρώπους να αντικαταστήσουν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους με πεκάν για ένα μήνα και βρήκαν ότι μείωσαν τα επίπεδα της οξείδωσης των λιπιδίων (η διαδικασία που μετατρέπει τη χοληστερόλη σε αθηρωματική πλάκα) κατά 7%, αρκετά δηλαδή για να αποτραπεί η ζημιά στις αρτηρίες. «Τα πεκάν είναι πλούσια σε γ-τοκοφερόλη, μία μορφή βιταμίνης Ε που δεν υπάρχει σε συμπλήρωμα» λέει η συγγραφέας της έρευνας Ella Haddad. Ακόμα και μία χούφτα πεκάν την ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει. 
Μία απροπόνητη καρδιά δεν φτάνει στον τερματισμό
Δεν χρειάζεται να κάνεις όλες τις εξετάσεις σε καρδιολογικό κέντρο. Σε μία διαχρονική έρευνα 23 χρόνων σε 6.000 άντρες στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πιο έγκυρος προβλεπτικός παράγοντας θανάτου από καρδιακή προσβολή ήταν το πόσο γρήγορα προσαρμόζεται ο κιρκάδιος ρυθμός σου πριν και μετά από άσκηση. «Οσο γρηγορότερα προσαρμόζεται ο ρυθμός μετά την άσκηση τόσο πιο υγιής είσαι» σου λέει ο Steven Nissen, διευθυντής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Cleveland Clinic.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο: Οι άντρες των οποίων ο ρυθμός δεν έπεσε τουλάχιστον 25 παλμούς το λεπτό μετά το πρώτο λεπτό ξεκούρασης από την άσκηση ήταν πιο πιθανό να πάθουν  μοιραία καρδιακή προσβολή από αυτούς που οι σφυγμοί τους έπεσαν με αυτόν το ρυθμό. Ο τρόπος με τον οποίον η καρδιά σου αντιδρά είναι ένας καλός δείκτης για το πώς θα αντιδράσει μετά από ένα έμφραγμα.
Πώς να ανιχνεύσεις το πρόβλημα: Σπρίνταρε για 10 λεπτά, έλεγξε τον κιρκάδιο ρυθμό σου κι επανέλεγξέ τον μετά από ένα λεπτό.
Πώς να προφυλαχθείς: Βελτίωσε τη μεταβλητότητα του κιρκάδιου ρυθμού σου εφαρμόζοντας τις αρχές της διαλειμματικής προπόνησης στο πρόγραμμα βαρών σου. «Φόρα ένα μετρητή παλμών και μη σταματήσεις το πρώτο σετ μέχρι να δείξει 160 παλμούς το λεπτό. Μετά περίμενε να πέσουν στους 130 για να ξεκινήσεις το επόμενο σετ»σου λέει ο Alan Stein. 
Ρίξε τη χοληστερόλη
Οι ερευνητές τώρα συνειδητοποιούν ότι το μέγεθος των σωματιδίων χοληστερόλης είναι πολύ πιο σημαντικό από τον αριθμό τους. Μικρά σωματίδια LDL χοληστερόλης που λέγονται Lp(a) (πρόκειται για σωματίδια που περιέχουν ένα μόριο LDL κι ένα μόριο πρωτεΐνης apo(a) και τα οποία σε αυξημένα επίπεδα σχετίζονται με στεφανιαία νόσο) είναι ένα ιδιαιτέρως βλαβερό είδος, σύμφωνα με τον Michael Ozner, ιατρικό διευθυντή του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Πρόληψης της Νότιας Φλόριντα. «Αυτά τα σωματίδια δεν είναι μόνο μικρότερα. Εχουν και μία μικρή ουρά, η οποία τα κάνει να εισχωρούν πιο εύκολα στο αρτηριακό τοίχωμα» σου λέει ο Ozner. Από την άλλη, όσο πιο μεγάλα είναι τα σωματίδια της HDL χοληστερόλης σου τόσο πιο εύκολα θα διώξουν τα άλλα από τις αρτηρίες σου.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο: Πρόσφατη έρευνα στο Journal of the American College of Cardiology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με υψηλό Lp(a) είχαν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή από αυτούς με χαμηλότερα επίπεδα.
Πώς να ανιχνεύσεις το πρόβλημα: Ζήτα από το γιατρό σου να σου κάνει εξέταση αίματος, που θα περιλαμβάνει τη μέτρηση του Lp(a) -το ιδανικό θα ήταν ένα επίπεδο κάτω από 10 mg/δεκατόλιτρο- καθώς και τα επίπεδα HDL χοληστερόλης.
Πώς να προφυλαχθείς: Προσεκτική διατροφή, άσκηση, ακόμα και στατίνες, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς απέναντι στην Lp(a). Σε μία όμως ανασκόπηση μακροχρόνιων μελετών -σχετικά με τη χορήγηση νιασίνης- Ολλανδοί ερευνητές βρήκαν ότι, αν παίρνεις 2 γραμμάρια αυτής της ισχυρής βιταμίνης Β, κατεβάζεις τα επίπεδα Lp(a) κατά 17% κι ανεβάζεις τα HDL κατά 18%. Ζήτα από το γιατρό σου ένα σκεύασμα νιασίνης αργής απελευθέρωσης. Αυτές οι μορφές έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Λιώσε τους υδατάνθρακες
Οσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώνεις τόσο πιο πολύ αυξάνεται το σάκχαρο του αίματός σου. Κατά προέκταση αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης, μία ορμόνη η οποία σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το σάκχαρο ως ενέργεια. Η υπερβολική ινσουλίνη όμως αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Preventive Medicine. «Η φλεγμονώδης διαδικασία που οδηγεί στη σκλήρυνση των αρτηριών ρυθμίζεται από την ινσουλίνη» λέει ο Wolfgang Kopp, συγγραφέας της έρευνας. Δηλαδή, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης ανεβάζουν την παραγωγή ορμονών του στρες, που ανεβάζουν την πίεσή σου στα ύψη. Η αυξημένη πίεση βλάπτει τα αρτηριακά τοιχώματα και η χοληστερόλη βρίσκει ευκαιρία και μπαίνει.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο: Η ινσουλίνη μπορεί να μη δρα μόνη της. Είναι πιθανόν οι επιπλέον υδατάνθρακες να μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια μες στο συκώτι. Οσο περισσότερα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν στο αίμα σου τόσο περισσότερο Lp(a) -η θανατηφόρα μικρή χοληστερόλη- θα έχεις.
Πώς να ανιχνεύσεις το πρόβλημα: Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξαν ότι για κάθε αύξηση 1% στην αιμοσφαιρίνη Α1c (HbA1c), ένα δείκτη των μακροπρόθεσμων επιπέδων του σακχάρου του αίματος, οι ασθενείς πέτυχαν αύξηση της τάξεως του 14% στον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν η οικογένειά σου έχει ιστορικό διαβήτη, κάνε εξέταση για HbA1c. Ενα επίπεδο ολικής αιμοσφαιρίνης πάνω από 4,6%, συχνά πρέπει να ρυθμιστεί με αλλαγές στη διατροφή, ακόμα και με φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του σακχάρου του αίματος.
Πώς να προφυλαχθείς: Πιες ένα ποτηράκι κρασί. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Annals of Epidemiology, χαμηλά επίπεδα αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου και κατά προέκταση της ινσουλίνης. Ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ και βρήκαν ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, όσοι κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό κάθε μέρα εμφάνιζαν επίπεδα HbA1c, που ήταν κατά μέσο όρο 1,3% χαμηλότερα.
Η καρδιά σου χάνει ρυθμό
Ενας στους τέσσερις άντρες θα αναπτύξει αρρυθμία μέχρι να φτάσει τα 40. Πολλοί όμως δεν νιώθουν καμία δυσφορία μέχρι να σωριαστούν στα πλακάκια από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. «Ο χτύπος της καρδιάς σου σχηματίζεται στον φλεβοκολπικό κόμβο, ένα σχηματισμό ειδικευμένων καρδιακών κυττάρων, που είναι το κέντρο ελέγχου της καρδιάς» σου λέει η Jennifer Cummings, διευθύντρια ηλεκτροφυσιολογικής έρευνας στην Cleveland Clinic. «Αντιδρά σε πληροφορίες από το σώμα και τον εγκέφαλο για το πόσο αίμα χρειάζεται να αντληθεί και μετά στέλνει έναν ηλεκτρικό παλμό, που λέει στην καρδιά σου πότε να χτυπήσει».
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο: «Οταν παθαίνεις αρρυθμία, η καρδιά σταματάει να ακούει τον φλεβοκολπικό κόμβο και ακούει άλλα ηλεκτρικά σήματα» σου λέει η Cummings. Μία μορφή αρρυθμίας, που λέγεται κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε νέους άντρες που ασκούνται. «Είναι σαν να έχει η καρδιά 300 φωνές, που να της λένε τι να κάνει» λέει η Cummings. Οι χαοτικοί παλμοί δημιουργούν δίνες στη ροή του αίματος -αντί να ρέει ομαλά μέσα από τις κοιλίες- με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι.
Πώς να ανιχνεύσεις το πρόβλημα: Ενα σημάδι ότι μπορεί να έχεις αρρυθμία είναι μια μεγάλη πτώση στην αντοχή σου. Αν το πρόγραμμα αερόβιας άσκησης έχει γίνει ξαφνικά πολύ κουραστικό, ζήτα από τον γιατρό σου να σου κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν αυτό είναι καθαρό, ζήτα εξέταση Holter. Καταγράφει το ρυθμό της καρδιάς σου για 24 ώρες, για να διαπιστώσει αν χάνεις χτύπους. Η λιποθυμία μπορεί επίσης να δείξει ότι έχεις σοβαρά προβλήματα με τον κιρκάδιο ρυθμό.
Πώς να προφυλαχθείς: Μία από τις συχνές αιτίες αρρυθμίας είναι η υψηλή πίεση, οπότε κράτα τη δική σου κάτω από 120/80 χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Ενα μασάζ μπορεί να σε ανακουφίσει από το στρες. Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, οι άνθρωποι που έκαναν τρία δεκάλεπτα μασάζ την εβδομάδα πέτυχαν μείωση 18 βαθμών στη συστολική πίεση και 5 βαθμών στη διαστολική μετά από 10 συνεδρίες μόνο.

http://www.menshealth.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια