Ad

Θρεπτική αξία ζυμαρικών.


                 

                                                pasta
                                                     


Άρθρο Chef-Ζώης Παπαδημητρόπουλος
Μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα ζυμαρικά κακώς έχουν βγάλει την φήμη ότι παχαίνουν και άδικα αποφεύγονται από όσους και όσες θέλουν να αδυνατίσουν.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μπορεί να βοηθά στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο , σελήνιο , ασβέστιο , φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β , ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη, παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη για υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.
Επίσης, οι φυτοστερόλες που περιέχονται βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος, με φυσικό τρόπο, ενώ το μεγάλο ποσοστό τρυπτοφάνης που περιέχεται, παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική διάθεση.
Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες μελέτες, φαίνεται ότι τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και των ωοθηκών, ενώ δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα φυτοοιστρογόνα και στο φυλικό οξύ που περιέχονται, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες .
Τα ζυμαρικά είναι πολύ θρεπτικά για τον οργανισμό μας αλλά σε τι ποσότητα πρέπει να τα καταναλώνουμε.


Θρεπτική αξία


Ας δούμε αναλύτικα την θρεπτική τους αξία. Μία μικρή μερίδα ζυμαρικών 100 γρ περιέχει 1,5 γρ λίπους με πολύ μικρο αριθμό κορεσμένου (0,3)  και μόνο 350 θερμίδες, περίπου 14% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 72 γρ υδατάνθρακες και 12γρ πρωτεΐνες.


Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια, και όσπρια μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και ολοκληρωμένο γεύμα


Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των σύνθετων υδατανθράκων, (απορροφώνται σιγά και σταδιακά από τον οργανισμό), σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες (απορροφώνται άμεσα) που αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, δρα ευεργετικά στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στο αίμα αλλά και στο επίπεδο κορεσμού .
Αυτή η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αυτό και τα ζυμαρικά συστήνονται ιδιαίτερα σε αθλητές, αλλά και στα παιδιά. Τα ζυμαρικά είναι εξίσου ιδανική τροφή και για την τρίτη ηλικία, λόγω του ότι είναι από τα πιο εύπεπτα, αλλά και πιο εύκολα στην προετοιμασία φαγητά.
https://gym-power-fitness.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια