Ad

Θέλεις να χάσεις 6-7 κιλά τα Χριστούγεννα;

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Είναι σημαντικό αν θέλεις να αποφύγεις την αύξηση βάρους το χειμώνα να καταναλώνεις τρόφιμα που προκαλούν γρήγορο κορεσμό και ενισχύουν την έκκριση ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεσή:

- Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες
: βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται άμεσα με τη διάθεση και επιφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Προτίμησε εκείνα που είναι λιγότερο κατεργασμένα όπως τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το πολύσπορο ψωμί, και το καστανό/ αναποφλοίωτο ρύζι.

- Μαύρη Σοκολάτα: περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των τροφίμων που τονώνουν τη διάθεση και γι\' αυτό άτομα που νιώθουν ψυχολογικά πεσμένα έχουν μια έντονη επιθυμία για μία... σοκολάτα. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεσης.

- Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά και στις εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση.
- Πρωτεΐνες: το αμινοξύ τυροσίνη ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν η διάθεσή μας είναι «ανεβασμένη». Συναντάται σε αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και άπαχο κρέας και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.
- Βιταμίνες και μέταλλα: συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο σχετίζονται με εναλλαγές στη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
- Καφεΐνη: μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση.
- Μην αμελείς την ενυδάτωσή σου: Τώρα το χειμώνα επιθυμούμε να τρώμε περισσότερο, λόγω του ότι καταναλώνουμε λιγότερα υγρά, με άμεση συνέπεια το σώμα στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού συγκριτικά με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Συνεπώς, προκειμένου να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας και το χειμώνα θα ήταν καλό να δίνουμε έμφαση σε ζεστά ροφήματα όπως το τσάι, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, καθώς επίσης και τα αφεψήματα κρόκου κοζάνης. Τα συγκεκριμένα ροφήματα ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί και το χειμώνα αν εφαρμόσουμε το χρήσιμο δεκάλογο της ισορροπημένης διατροφής:
1. Ξεκίνα πάντα τη μέρα σου με πρωινό
2. Ακολούθησε μικρά & συχνά γεύματα
3.Πίνε 2-3 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης, αναψυκτικά λάιτ)
4.Μείωσε την προσθήκη αλατιού.
5.Κατανάλωσε καθημερινά 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
6.Προτίμησε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πολύσπορο ψωμί, καστανό/ αναποφλοίωτο ρύζι, cream crackers σίκαλης).
7. Απόφυγε την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφίμων.
8. Προτίμησε εποχιακά τρόφιμα.
9. Κατανάλωσε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι.
10. Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα στα 30 λεπτά καθημερινά


http://www.tlife.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια